Σεμινάριο επιμόρφωσης στα Wearables
Έξυπνα & Πολυλειτουργικά Ενδύματα

calendar new
6 ημέρες - 30 ώρες
Project-based εκπαίδευση στα wearbles.

Μάθε να φτιάχνεις γρήγορα
& εύκολα τα δικά σου έξυπνα
πολυλειτουργικά ρούχα.
  award new
Διδάσκουν:

έμπειροι εκπαιδευτές
του ΑΤΕΙ Πειραιά,
επαγγελματίες στο
χώρο της ένδυσης &
ερευνητές στα wearables.
  students new
Κατάλληλο για:

επαγγελματίες, ερασιτέχνες, χομπίστες και φοιτητές - σπουδαστές σχολών.

Δεν απαιτούνται προϋπάρχουσες γνώσεις.

Συνοπτική περιγραφή / Σκοπός

Το σεμινάριο σκοπό έχει να εισάγει τον εκπαιδευόμενο στο "μαγικό κόσμο" της σχεδίασης και κατασκευής πολυλειτουργικών ενδυμάτων-wearables με χρήση του Arduino Lillipad.

Το σεμινάριο βασίζεται στη μάθηση μέσω της πράξης (learning by doing). Κατά τη διάρκεια του διδάσκονται βασικές έννοιες της ηλεκτρονικής και πληροφορικής (μ' έναν εύκολο εκλαϊκευμένο τρόπο) ώστε οι εκπαιδευόμενοι να είναι σε θέση να αναπτύξουν την κατασκευή τους.

Η θεωρία και η πράξη (σχεδίαση και υλοποίηση) αναπτύσονται παράλληλα, με τελικό στόχο, στο τέλος του προγράμματος ο κάθε εκπαιδευόμενος να έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει το δικό του (απλό αλλά λειτουργικό) wearable. Παράλληλα, θα έχει αποκτήσει μια καλή εικόνα του πεδίου των wearables, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο και θα είναι πλέον σε θέση να επεκταθεί στο χώρο αυτό, σε επίπεδο hobby-DIY (do it yourself) ή/και αναπτύσσοντας επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πρόγραμμα

Το σεμινάριο βασίζεται στη μάθηση μέσω της πράξης (learning by doing). Η θεωρία και η πράξη (σχεδίαση και υλοποίηση) αναπτύσονται παράλληλα, με τελικό στόχο, στο τέλος του προγράμματος ο κάθε εκπαιδευόμενος θα έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει το δικό του (απλό αλλά λειτουργικό) wearable. Παράλληλα, θα έχει αποκτήσει μια καλή εικόνα του πεδίου των wearables, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο και θα είναι πλέον σε θέση να επεκταθεί στο χώρο αυτό, σε επίπεδο hobby-DIY (do it yourself) ή/και αναπτύσσοντας επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το πρόγραμμα με τις διδακτικές ενότητες και το περιεχόμενο του σεμιναρίου είναι το παρακάτω:

Α/Α Διδακτική Ενότητα Περιεχόμενο Διδακτέας Ύλης
1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΓΝΩΡΙΜΙΑ
ΜΕ ΤΟ ARDUINO - LILYPAD
- Γνωριμία με τα wearables
- Τι είναι το Arduino (εφαρμογές & χρήσεις)
- Εισαγωγή & γνωριμία με το Lilypad
- Περιβάλλον προγραμματισμού Arduino IDE
- Σύνδεση στον Η/Υ & Εγκατάσταση drivers
- Το πρώτο μου πρόγραμμα
2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ 1ου
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ    - Τι είναι ένα ηλεκτρικό κύκλωμα
- Βασικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα
- Ηλεκτρονικό σχέδιο
- Breadboard
- Σχεδιασμός και υλοποίηση ηλεκτρονικού κυκλώματος
- Συγγραφή και επεξήγηση προγράμματος
- Μεταφόρτωση και απασφαλμάτωση
3 ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ 2ου
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΚΩΔΙΚΑ
- Γνωριμία με τους αισθητήρες - συσεκυές εισόδου
- Buttons, διακόπτες, αισθητήρια φωτισμού, θερμοκρασίας
- Γνωριμία με τους ενεργοποιητές - συσκευές εξόδου
- Leds, led display, buzzer, servo,  DC motors, Relays
- Πηγές ενέργειας: μπαταρίες, φωτοβολταϊκά
4 ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΣΥΓΓΡΑΦΗ
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ - ΚΩΔΙΚΑ    - Βασικά μέρη ενός wiring sketch
- setup function
- loop function
- Έτοιμα παραδείγματα Arduino
- Αναζήτηση και εύρεση λογισμικού στο Internet
- Κατανόηση κώδικα C
- Εισαγωγή στο arduino.cc
- Παραδείγματα - Αναφορές - Βοήθεια
5 ΑΝΑΛΥΣΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ WEARABLE
(ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ Η' ΑΞΕΣΟΥΑΡ)
- Παρουσίαση project σεμιναρίου
- Σχεδιασμός ηλεκτρονικού κυκλώματος πάνω στο ένδυμα
- Γνωριμία με τις αγώγιμες ίνες
- Απαραίτητα υλικά και εργαλεία
- Έλεγχος κυκλώματος wearable
6 ΑΝΑΛΥΣΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ WEARABLE
(ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ Η' ΑΞΕΣΟΥΑΡ)
- Πρακτική εξάσκηση
- Ολοκλήρωση wearable project

Εκπαιδευτές

Οι εκπαιδευτές είναι διδάσκοντες του τμήματος Κλωστοϋφαντουργίας του ΤΕΙ Πειραιά και έχουν μεγάλη εμπερία στο αντικείμενο, λόγω της διδακτικής και ερευνητικής δραστηριότητας του Ιδρύματος στο πεδίο των πολυλειτουργικών ενδυμάτων και της τεχνολογίας των wearables.
Μάθε περισσότερα για τους εκπαιδευτές.

Τοποθεσία

Το σεμινάριο υλοποιείται στα εργαστήρια Κλωστοϋφαντουργίας του ΤΕΙ Πειραιά (Θηβών 250, Αιγάλεω). Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους χώρους και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων, τόσο στις ώρες του σεμιναρίου, όσο και στον ελεύθερό τους χρόνο (κατόπιν συννενόησης), για να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν τις δικές τους πολυλειτουργικές κατασκευές.

Διάρκεια

Το σεμινάριο έχει διάρκεια 30 ώρες και υλοποιείται σε 6 εβδομάδες (1 ημέρα / εβδομάδα).

Κόστος

Το κόστος του σεμιναρίου είναι 300 € και δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου.

Το σεμινάριο παρέχει στους εκπαιδευόμενους τους χώρους, τον εξοπλισμό και τα βασικά αναλώσιμα και μικροεξαρτήματα για την εκπαίδευση και υλοποίηση της δικής wearable  κατασκευής. Στην περίπτωση που ο εκπαιδευόμενος θέλει να πάρει μαζί του το δημιούργημά του, θα πρέπει να προμηθευτεί ο ίδιος τα υλικά και να επιβαρυνθεί με το κόστος τους.

Σε ποιούς απευθύνεται

Το σεμινάριο είναι εισαγωγικό στο πεδίο των wearables και μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος έχει ενδιαφέρον για τον γρήγορα ανερχόμενο χώρο των wearables.

Οι εκπαιδευόμενοι δεν χρειάζεται να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες, παρά μόνο στοιχειώδεις δεξιότητες σχετικά με τη σχεδίαση και κατασκευή ενδυμάτων και αξεσουάρ ένδυσης, καθώς και τη χρήση προσωπικού υπολογιστή και διαδικτύου. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτές παρέχουν την αναγκαία τεχνική βοήθεια, υποστήριξη και καθοδήγηση, για τη σχεδίαση και υλοποίηση της δικής τους απλής πολυλειτουργικής κατασκευής.

Συμπληρωματικές πληροφορίες

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να μελετούν, σχεδίαζουν και αναπτύσουν ένα πολυλειτουργικό ένδυμα (wearble). Η λειτουργικότητα του wearble βασίζεται στο μικροελεγκτή Arduino Lilipad.

Το Arduino είναι μια απλή μητρική πλακέτα, με ενσωματωμένο μικροελεγκτή και εισόδους/εξόδους. Μπορεί να προγραμματιστεί με τη γλώσσα Wiring (βασίζεται στη γλώσσα προγραμματισμού C++). Το Arduino μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη διαδραστικών κατασκευών (αυτοματισμοί, συσκευές, διαδραστικές συσκευές και αντικείμενα) και αποτελεί μία πλατφόρμα ανεξάντλητου πειραματισμού και κατασκευών στο πνεύμα του D.I.Y. (Do It Yourself). Το λογισμικό προγραμματισμού του Arduino αλλά και πλήθος από έτοιμες εφαρμογές - προγράμματα & βιβλιοθήκες του είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Το Arduino Lilypad είναι μία από τις εκδόσεις του Arduino, ειδικά σχεδιασμένη για εφαρμογή σε ¨ευφυή¨ και διαδραστικά ενδύματα και αντικείμενα που φοριούνται (wearables). Προσφέρει δυνατότητες για μία μεγάλη γκάμα κατασκευών έξυπνων ενδυμάτων και αξεσουάρ, ενσωματώνοντας στο ένδυμα συσκευές εισόδου (μπουτόν, αισθητήρες, επαφές, διακόπτες) και εξόδου (LED, panel LCD, βομβητές κλπ).

Λόγω της μεγάλης και ανοικτής Διαδικτυακής κοινότητας που το υποστηρίζει, δίνει τη δυνατότητα εκτενούς πειραματισμού, αλλά και σταδιακής προόδου και εμβάθυνσης στο πεδίο των wearables: από απλά ενδύματα με εντυπωσιακούς φωτισμούς, έως πολύπλοκες υλοποιήσεις με "ενεργιτικές" λειτουργίες και διαδραστικά χαρακτηρισιτικά. Ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία και η δημιουργικότητα του δημιουργού!!!


Με μια γρήγορη ματιά

diarkeia

Διάρκεια: 30ώρες (6 εβδομάδες)

oraria

Ωράριο: κάθε Σάββατο 10:00 - 15:00 (5 διδακτικές ώρες)

kostos

Κόστος: 300€

diploma icon

Πιστοποίηση: Παρέχεται βεβαίωση συμμετοχής σεμιναρίου του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ

Δήλωσε συμμετοχή

Το σεμινάριο είναι ολιγομελές.  Τι περιμένεις;;;
Δήλωσε συμμετοχή τώρα για να διασφαλίσεις τη θέση σου.

Όνομα
Email
Επέλεξε Σεμινάριο
Τηλέφωνο
Το μήνυμα σου (προαιρετικό)
Premium Joomla Templates